Herkese merhabalar. Uzun zamandır kafam dolu olduğu için yazı yazamıyordum. Malum tercih dönemi, birçok üniversite adayının okula gelip fakülteler, bölümler hakkında bilgi almaya çalıştığını görüyorum. Hal böyle olunca kolları sıvadım ve dedim ki kendi bölümümü tanıtayım.
Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi’nde yer almaktadır. (Eskiden Ziraat Fakültesi’ne bağlıymış.) Alan olarak kimya ağırlıklı bir bölüm ama adı üzerinde mühendislik diğer mühendislik bölümleriyle pek çok ortak dersiniz var (termodinamik, akışkanlar mekaniği gibi) sadece önem verdiğiniz noktalar farklı. Yani ben bu dersi neden görüyorum, ne alaka demeyin siz mühendis adayısınız.
Gelelim derslere… birinci sınıf fizik, kimya, biyoloji, matematik, bilgisayar, inkılap tarihi vesaire dersleri görüyorsunuz. Lisede gördüklerinizin bir tık üstü. Üniversite hazırlık kitaplarınızı atmamanızı tavsiye ederim size yardımı dokunacaktır. Bölüm hocaları aksine başka fakültelerden gelen hocalar giriyor derslere. Derslerden kalan vakitlerinizde eğlenmeye bakın. Topluluklara katılın, okulu, şehri tanımaya çalışın, arkadaşlarınızla kaynaşın.
İkinci sınıfta bölüm dersleriniz başlıyor ve birinci sınıfa nazaran afallıyorsunuz. Dersler ağır geliyor ama çalışılıp yapılabilecek tarzda. Sıkı tutmak gerekiyor sadece. En güzel kısım artık bölüm hocaları dersinize giriyor, laboratuvar dersleri başlıyor, önlük giyiyorsunuz ve dersler daha da ilgi çekici hale geliyor. (Önlüksüz laboratuvara giremiyorsunuz peşin peşin söyleyeyim. Derse gelirken sakın unutmayın beyaz önlüklerinizi.) Önlük giymenin insana verdiği tatlı bir mutluluk, bir öz güven oluyor üzerinizde. Tüm gün önlükle dolaşasınız geliyor.
Gel gelelim ki laboratuvar derslerine, dersleri asistan hocalar anlatıyor. Daha arkadaş havasında bir ortam oluyor. Tabii ortamın rahatlığıyla saygıda kusur etmemek lazım. Cıvıtmayın yani. Laboratuvarlara kalabalık giriyoruz ve herkes uygulama yapamıyor o yüzden derslerde atik olun. “Kim yapmak ister?“ diye sorduğu zaman hocalarınız çekinmeyin atlayıverin. Ne kadar çok şey görürseniz, eliniz ne kadar çok araç-gereçlere değerse o kadar çok şey öğrenir, hem de el yatkınlığı kazanırsınız. (Stajda da size artı olarak geri döner bu el yatkınlığı)
Üçüncü sınıfta ise teknik seçmeli (Et, yağ, peynir teknolojisi gibi) dersleriniz başlıyor. Hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsanız ona doğru yöneliyorsunuz artık. Ancak ders seçimi başladığında hemen ders kaydını yapmalısınız. Çünkü kontenjan sınırlı oluyor ve istediğiniz teknik seçmeli dersi seçemeyebilirsiniz bile.
Dördüncü sınıf hakkında pek bir bilgim yok, üzgünüm. Bende üçüncü sınıfa geçtim. Son sınıf hakkında şunu söyleyebilirim ki bitirme projenize başlıyorsunuz çalışmak istediğiniz hocanızı seçip. O dönem curcunalı geçiyor. Bazen herkes bir hocayı istiyor ama hocalara belirli sayıda öğrenci veriliyor. Her hocanın belirli kontenjanı oluyor. Anlaşmazlık çıkarsa haksızlık olmasın diye listeden rastgele öğrenciler seçilip hocalara dağıtılıyor. İstediğiniz hocayla çalışamayabilirsiniz. Ayrıca asistanlar bitirme projelerini belirli kategorilerde değerlendirip (posterin içeriği, görsel sunumu gibi) en iyi olan bitirme projesini seçiyor.
Onun dışında staj yapmanız gerekiyor. Otel, laboratuvar ve bir işletmede. İsterseniz yaz tatilinde yapın, isterseniz en sona bırakıp mezun olduktan sonra ama size tavsiyem yaz tatilinde yapmanız. Mezun olduktan sonra birde staj işini düşünmeyin. Staj yaparken işinizi özveriyle yapın, öğrenmeye çalışın. Mesleğe başladığında işini bir daha öğrenirsin derler. Staj sizin için güzel bir deneme fırsatı olacak. Stajda kendini gösterip mezun olduktan sonra staj yaptığı kurumda işe alınan birçok arkadaşımız var.
Okula başlayınca TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’na da üye olmayı unutmayın. Oda da sık sık paneller, söyleşiler düzenleniyor ara sıra katılın. İş dünyasından tecrübeli insanlarla konuşma, tanışma fırsatı bulursunuz. Ayrıca Gıda Mühendisleri Odası Öğrenci Temsilciliği elinden geldiğince teknik gezi düzenlemeye çalışıyor. Fabrikalara gidip üretim kısmını çok yakından görme fırsatı yakalıyoruz. Tek kötü yanı şu ki fabrikalar gezi için az sayıda kişi istiyor. Yine kontenjan sınırı var yani ama kesinlikle teknik gezilere katılmalısınız.
Elimden geldiğince sizlere kendi bölümümü tanıtmaya çalıştım. Eğer severseniz çok eğlenceli bir bölüm. Gelirseniz buyurun bekleriz. Mühendislik Fakültesi hakkında da bilgi sahibi olmak istiyorsanız eğer Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hakkında Bilinmeyenler başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Sevgilerle…