Blucin kelimesi yabancı gelse de aslında TDK’de yer alıyor. Bunun yanında sanılanın aksine anayurdu Amerika değil Türkiye! Nasıl mı? 15-17. yüzyıllar arasında, Denizli ve Akhisar yöresinde çok fazla pamuk yetiştiriliyordu. Türk pamuğu ince elyaf değildi. Dolayısıyla yapılan kaba pamuklu elbiseleri, köylü ve fakir insanlar kullanırdı. İzmir’e getirilen bu kaba mavi pamukluların ilk ihracatı 16. yüzyılda Fransa’nın Marsilya kentine oldu. Buradan da İspanyollar tarafından Amerika’daki kolonilerine götürüldü. İlk blucin 1850 yılında Bavyera’dan Amerika’ya göç eden Levi Strauss tarafından yapıldı. O dönemde altın oldukça revaçtaydı. San Fransisco’da karşısına çıkan bir madencinin kendisine; normal pantolonların madenlerde çabuk yırtılıp eskidiğini söylemesi ile Strauss’un kafasında elindeki kalın kumaştan dayanıklı bir pantolon yapma fikri belirdi. Altın madenlerinin yakınlarında satışa sunulan bu pantolonlar oldukça ilgi görmüştü.
II.Dünya Savaşı sırasında fabrikalardan ve emekçi kesimin simgesi olmaktan çıkan blucin sokağa taşındı ve popüler kültürün simgesi haline geldi. Marlon Brando, James Dean, Elvis Presley gibi yıldızların tercih etmesiyle herkesin gözdesi haline geldi. Peki blucin modasını Türkiye’ye kim getirdi? Çok yabancı bir isim değil: Muhteşem Kot
Fransa’da dönemin en prestijli terzilik okulu olan La Deveze Derrox’ta eğitim alan Muhteşem Kot, sağlamlığına ve dikim tarzına hayran kalmıştı. Türkiye’ye döndüğünde bu kumaşı burada üretmeye başladı.

Blucin Neden Mavidir?

Levi Strauss bu pantolonları Indigo mavisi denilen bir boyayla üretmeye başladı. O zamanlar sadece indigofera bitkisinden ve çivit otundan elde edilebildiği için bu renge çivit mavisi denilmiş. Eski zamanlarda (çok eski firavun zamanlarında) bu çivit mavisi bir güç ve zenginlik sembolüydü. Bu rengi bitkilerden hayvanlardan elde etmek zahmetli bir işti. İşte Levi Strauss binlerce yıl kıyafetlerde çok az görülen bu renkle pantolonlarını boyamaya başlayınca herkes asaleti sembolleştiren bu renge sahip olmak istedi. Ama bu boyanın doğal yollarla üretimi hala çok zordu. Ve ilk yıllarında sınırlı sayıda üretilebilmişti. Bir süre sonra BASF’nin yanlışlıkla bulduğu bir çözümle bu sorun ortadan kalktı. Kırık termometreden akan cıva çivit mavisinin sentetik bir şekilde üretilmesini sağlamıştı. Keşfin yapıldığı 1897 yılından beri bu rengin adına BASF saf çivit mavisi deniyor. Bu renk boyadan yılda 20.000 ton üretiliyor.