Bulutlar nasıl havada kalır? O kadar su, buz kütlesi nasıl dolaşabiliyor? Hepsini çok net bir şekilde yazımızda açıklayacağız.
Havanın bir bölgesinde birikmiş, su damlalarının ya da buz kristallerinin birleşimiyle oluşmuş çok büyük yapılara bulut adı verilir. Bulutlar su buharlarının birikmesiyle oluşan yapılardır. Bu su buharları birleşerek tonlarca suyu oluşturuyor ve yere inmiyor. Ne kadar çok su buharı birikirse biriksin sıcaklık düşüp bulutun öz kütlesi havadan büyük olmazsa yağmur denilen olay gerçekleşemez. Yani bulutta çok fazla su birikince yağmur başlar diye bir şey yoktur. Ancak suyun çok birikmesi nedeniyle bulutun kalınlaşmasını düşünelim. Kalın bir bulut güneş ışığını geçiremeyeceği için yeryüzüne bakan kısmın ısısı düşer. Bu nedenle öz kütlesi artıp havadan yoğun olabilir. Sonuç olarak bulutta çok su biriktiğinde değil suyun öz kütlesinin havadan yoğun olduğu anda yağmur olayı gerçekleşir. Bulutların gri hatta siyah tonlarda gözükmesinin sebebi güneşi geçirememesidir. Çok kalın bulutlar yeryüzüne kadar güneş ışığını geçiremeyeceği için bulutları gri, siyah gibi görürüz.
Bulut Çeşitleri
Bulut deyip geçmemek lazım. Şu ana dek bilinen ve ayrımı yapılabilen 95 bulut çeşidi bulunmaktadır. Bulutlar yer ile 85 km aralıkta dolaşmaktadır. Birbirlerine dönüşebilirler desek yalan olmaz. Çünkü yeryüzüne bir şekilde inip tekrar buharlaşıyorlar.
Bulutlar 3 ana grupta incelenir:
1-Polar mezosferik sınıf (80-85 km)
2-Polar stratosferik sınıf (19-29 km)
3-Troposferik sınıf
İlk iki grupta birer tane bulut çeşidi bulunur. Geriye kalan onlarca bulut çeşidi troposferik sınıfta yer alır. Troposferik sınıf kendi arasında 5 gruba ayrılır:
A)Yüksek seviye(5-13 km): Sirrüs, sirrokümülüs ve sirrostratüs cinsi bulutlar burada bulunur.
B)Orta seviye (ılıman enlemlerde)(2-7 km): Altokümülüs ve altostratüs cinsi bulutlar burada bulunur.
C)Alçak seviye (ılıman enlemlerde)(0-2 km): Stratokümülüs ve stratüs cinsi bulutlar burada bulunur.
D)Orta seviye (tabanı 0-3 km, tavanı çoğu orta seviye bulutundan yüksek): Kümülüs ve nimbostratüs cinsi bulutlar burada bulunur.
E)Yükselen (towering) (tabanı 0-3 km, tavanı çoğu yüksek seviye bulutundan yüksek): Towering kümülüs ve kümülonimbüs cinsi bulutlar burada bulunur.
NOT: Yeryüzüne çok yakın bulutlara sis adını veririz.