Cilt sarkması ilerleyen yaşlarda herkesin karşılaştığı bir sorundur. Peki neden cildimiz sarkıyor ve bu konuda alabileceğimiz önlemler var mıdır? Gelin bu konuya biraz değinelim.
Yaşın ilerlemesi, yer çekimi etkisi, ciltte gevşeme ve elastikiyetini kaybetme ile birlikte sarkma başlıyor. Yeni kollajen oluşumu azalıyor, Elastik doku ile bağ dokusunda gevşeme, yağ doku hacminde azalma, hücre alış-verişinde ve cilt neminde azalma meydana geliyor. Bu faktörleri dengelesek bile yer çekimine karşı durmak mümkün olmuyor. Sarkma, 40 yaş civarında özellikle her iki yanağın alt kısımlarında belirginleşiyor. Ayrıca alın kısımdaki kaslarda gevşeme ve yer çekimine bağlı aşağı doğru yer değiştirme sonrası göz kapaklarında düşme de görülebiliyor. Ayrıca ciltte lekeler ve kılcal damarlar da belirginleşmeye başlıyor.
*Kollajen nedir?
Ölü cilt hücrelerinin yerini dolduran, cildimize sağlamlık ve esneklik kazandıran proteindir.
Sarkmalara cildimize nasıl davrandığımız, genetik özellikler, hastalıklarımız ile çevresel faktörler etkili olur.
Çevresel faktörleri sıralarsak;
Uzun sürelİ telefon kullanımı
Öne doğru sürekli eğilmek özellikle çene altında sarkmaya neden oluyor.
Bazı Yüz İfadeleri
Yüz kaslarını aşağı indiren yüz ifadeleri (somurtmak gibi) sık tekrarlandıklarında uzun vadede yüz sarkmasına neden oluyor.
Ani Kilo Kaybı,
Kısa zamanda çok miktarda kilo vermek sarkmalara neden olabiliyor. Yavaş kilo vererek, yüksek protein tüketip ağırlık çalışarak, iyi beslenerek, kas kaybını en aza indirip deri sarkması en aza indirilebiliyor.
Yağsız beslenme
Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri hücre zarlarının doğal yapısını destekliyor. Sağlıklı hücre zarları da gergin bir yüz demek. Sağlıklı yemeye çalışırken yağlı besinleri hepten bırakmak yüz sarkmasına neden olabilir.
Şeker
Cildin kollajen kaybetmesine ve yüz sarkmasına neden oluyor.
Aşırı Egzersiz
Yer çekiminin zararlı etkilerinden biri daha. Özellikle koşarken yüz kaslarının ve cildin sürekli aşağı yukarı gidip gelmesi orta ve uzun vadede önemli ölçüde yüz sarkmasına neden oluyor.
Güneş
Güneşin ultraviyole ışınlarının cildimize zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bronzlaşma etkisini hemen görebilirsiniz ama belli bir yaştan sonra yüz sarkması sürprizi ile de karşılaşabilirsiniz.
Sigara
Bütün yüz tipleri için sarkma zamanı aynı değildir. Elmacık kemikleri çıkık kemikli yüzlüler sarkmaya daha dirençliyken toplu ve etli yüze sahipli olanlar daha kısa sürede sarkabiliyorlar. Cilt tipi yağlı olanlar sarkarken kuru ciltliler ise kırışıyor.
İlk belirtileri göz kapağında başlar kaş bölgesi eşlik eder. Orta yüz bölgesinde çukurlaşmayla sarkma devam eder.
Peki sarkmayı geciktirmek için neler yapılabilir?
Bitkisel çözümler olduğu gibi estetik mini müdahaleler de işe yarar. Ancak her zaman kozmetiklerle desteklenerek sonuç verir. Uygun tedavi yöntemi lazer ve ultrasondur. Cilt altına uygulanan derin ultrason ve lazerde radyo dalgalarıyla iz bırakmadan kolayca cilt toparlanmasına destek oluyor. 2-6 ay gibi bir zaman alıyor. İlerlemiş sarkmalar için de kullanılıyor.
Günlük hayatta şunları uygularsak önlem alabiliriz;
-Uykunuzun düzenli olmasına dikkat edin. En az 7-8 saat uyumayı asla ihmal etmeyin.
-Sigara ve alkol tüketmeyin.
– Sık kilo değişikliklerinden kaçının.
-Aşırı karbonhidrat ve şeker tüketmeyin, vitaminden zengin meyve ve sebze yiyin.
-Sabah kalktığınızda cildinize uygun bir nemlendiriciyi yer çekiminin tersi yönünde aşağıdan yukarı doğru masaj uygulayarak lenf dolaşımını uyarın, ödemi çözün.
-Sabahları kalktığınızda buzdolabında önceden soğuttuğunuz yeşil çay ile cildinize yapacağınız pansuman da çok faydalı kabul ediliyor. Pansumanı gazlı bez ya da pamuğu soğuk yeşil çaya batırıp yüzünüze tutarak ,ara ara işlemi tekrarlayarak yapabilirsiniz.
-Günde en az 2 litre su içerek cildinizin nemlenmesini sağlayın.
-Aşırı kahve tüketerek cildinizi kurutmayın.
-Koşu yerine başka egzersizler yapın.
-Güneş kremi kullanmadan güneşe çıkmayın.
-Yüz egzersizleri yapın.
-Piyasadaki cilt besleyici ürünler de etkili olur. Bu kremler belirli bir aşamaya kadar dolgu yaparak cildin gerginleşmesini sağlar.
Bitkisel yöntemler de mevcut;
Alıç : Cildi besler.
1 bardak su kaynatılır. Kurutulmuş ve dövülmüş 1 tatlı kaşığı alıç, bu suyun içine atılır ve 20 dakika demlendirilir. Süzülür ve temiz cilde bolca sürülür. 15 dakika beklettikten sonra, cilt gülsuyu ile silinir.
Adaçayı : Çeşitli esanslar ve hormon barındırır.
1 su bardağı sıcak suya, 2 yemek kaşığı adaçayı yaprağı konur. 10 dakika demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra, temiz bir tülbent veya gazlı bez yardımı ile cilde kompres yapılır. Cilt kaslarını güçlendirir.
Nane: Cildi kuvvetlendirir.
1 bardak kaynar suya, 1 çorba kaşığı kuru nane konur. 15 dakika dinlendirilir ve süzülür. Akşam, temiz cilde bolca sürülür. Kendi halinde kurumaya bırakılır. Cildi toparlar. Cilt kaslarını kuvvetlendirir.
Teşekkür ederim faydalı bilgiler için
Düzenli olarak yazılarınızı takip ediyorum kısa,öz,faydalı bilgilerle dolu yazılarınızın devamını bekliyorum.Teşekkürler
Genelde merak ettiğimiz konulara değinerek güzel ve faydalı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederiz. Yazılarınızın devamını merakla takip ediyor olacağım.