Herkese merhaba. Dün gece arkadaşlarımla sohbet ederken biri geldi sohbete dahil oldu ve bir süre sonra konuyla alakasız şeyler anlatmaya başladı. Sanki ne diyeceğini önceden biliyordum, sanki bu anı daha önce yaşamıştım. Çok abartmaya gerek yok..dejavu yaşadık yani. Sık sık dejavu yaşadığımı hissettiğim için neden dejavu yaşandığını araştırdım. Anlatıyorum hemen;

Öncelikle dejavu, paranormal bir olay değildir. Dejavu, yüksek ihtimalle temporal lobla alakalı bir rahatsızlıktır. Uzun süredir yordamayı takip eden okurlarımızın temporal lob’u çok iyi tanıdığından eminim. Temporal lob, işitme, konuşma, hafıza gibi birçok işlevde görev aldığı gibi astral seyahate çıkabilmemizde de etkili olan bir lobdur.

Temporal lobda ki sinir bağlantılarında olmaması gereken bir anda ateşleme olduğunda sahte bir anı ve yaşanmışlık hissi ortaya çıkabiliyor. Yani hafızadaki anlık yanlış bir bağlantı buna neden oluyor.

Bunun dışında bilimsel bir dayanağı olmayan bir teori de, iki paralel evrenin çarpışması sonucu dejavunun oluştuğu yönde.

Ayrıca araştırmalar sonucunda dejavu ile şizofreni, kişilik bozuklukları, anksiyete gibi nörolojik bozuklukların ilişkili olmadığı gözlenmiştir. En büyük yakınlık temporal lob epilepsisi ile gerçekleşmiştir. Temporal lob epilepsisi krizleri gelmeden önce dejavu yaşanabilmektedir. Bu durum, nörolojik düzeyde anomoli yaratacak elektrik akımlarının dejavuya neden olduğu sonucunu güçlendirmektedir.

Amantadin (antiviral ama antiparkinson tedavisinde sık sık kullanılıyor) ve Phenylpropanolamin (iştah azaltıcı, öksürük soğuk algınlığında vs. kullanılıyor) içerikli gribin semptomatik tedavisinde kullanılan bazı ilaçların karıştırılması sonucunda dejavu deneyimini belirgin şekilde arttırdığı rastlantı eseri tespit edilmiştir.

Bunun dışında gün boyu dejavu yaşayan insanlar da vardır. Bu gerçekten ciddi bir rahatsızlık.

-konu dışı- bu arada “sen kimsin?” falan diyebilirsiniz, özellikle tıp ile ilgili bilimsel yazılarımda -bilimsel olmadığını düşünen hocalara da saygı duyuyorum- sevgili hocalarımdan tepkiler alıyorum. Sadece ilgim var, bu beni araştırmaya sürüklüyor. Alıntıladığım da birçok nokta var zaten. Tepkileri mail ile iletmek yerine makalelerinizi iletebilirsiniz, web sitemde her zaman sizin gibi kıymetli insanlara yer var. -konu dışı-

Şimdi başka bir açıdan bakalım;

Yapılan araştırmalara göre beyin geçmiş deneyimleri ve yaşadığı olayları günlük hayatımızda karşımıza yanıltıcı bir biçimde çıkarabiliyor. Psikologlar beynin eskiye dayalı birikimleriyle çok mantıklı senaryolar üretip bize değişik bir bakış açısı sunduğunu söylüyor. Bu nedenle aslında olmamış olayları olmuş gibi algılayıp, kabul verebiliyoruz.

Mesela, “Psychological Science” dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin % 70 ‘den fazlası, doğru olmadığı halde gençliklerinde suç işlediklerine ikna edilebiliyor.

Peki bu nasıl oluyor? Araştırmacılar öğrencilerin hayatlarında gerçekten yaşadıkları bazı olayları anlatırken olmayan bilgiler ekliyor. Hafıza uzmanlarına göre, özellikle dikkat eksikliği olan kişiler, anlatılan olayları beyinlerinde başka olaylarla bağdaştırılarak zihinlerinda başka bir olay oluşturabiliyor.

Kendi yalanlarınıza inanabilirsiniz..

Beynimize kodlanan ve işlenen bazı olaylar gerçek bir olay karşısında daha ağır basarak bizi yanıltabiliyor.

Küçük bir çocuk televizyonda helikopterin bir eve düştüğü hakkında çıkan haberlerden fazlasıyla etkilendiğinde, büyüdüğünde kendi evlerine helikopter düştüğünü etrafına anlatabilir.

Duygularınız gerçeği saptırabilir..

Beyinde duyguların işlendiği bölge ile hafızanın depolandığı bölge birbirine çok yakın.

Bu nedenle bir olayı yaşarken aslında olan değil de sizin o an da hissettiğiniz duygular yönünde hikayaler anlatmanız mümkün. (sabah)