Bugün tüm dünyayı heyecanlandıran bir gün… Bilim insanları ilk kez bir kara deliğin fotoğrafını görüntülediler.
Kara delikler, uzayda yıldızlardan gezegenlere, önüne çıkan her şeyi çekim gücü sayesinde yutması ile biliniyor.
2012’de hayata geçen “Olay Ufku Teleskobu” adı verilen teleskop ağından elde edilen veriler sonucu ilk kez bir kara deliğin gerçek görseli ortaya çıkmış oldu. Daha önce kara delik görselleri bilgisayar simülasyonlarıyla oluşturuluyordu.
Hawaii, Meksika, Şili, Güney Kutbu, İspanya ve daha birçok noktaya dev radyo teleskoplar yerleştirildi. Radyo teleskoplarının yönü eş zamanlı olarak galaksimizin ve M87 galaksisinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliklere çevrildi. Biri dünyadan 26 bin (Samanyolu Galaksisi) diğeri 54 milyon (Messier 87) ışık yılı uzaklıkta bulunan iki kara delik üzerinde çalışıyorlar.
Bilim insanları Başak (Virgo) takımyıldızındaki M87 Galaksi’sinin merkezindeki süper masif kara deliğin fotoğrafını yayımladı.
Bilim insanları kara deliği 40 milyar km çapıyla Dünya’dan üç milyon kat daha büyük, 500 bin katrilyon uzakta olarak tanımladı. “Evren’deki kara deliklerin ağır sıklet şampiyonu denebilecek bir canavar” olarak nitelediriliyor.
Bilim insanları, fotoğrafın ilk kez Albert Enstein’ın 20. yüzyılın başında Genel Görelilik Kuramı bağlamında var olduğunu öne sürdüğü kara delikler konusunda yapılan ilk doğrudan gözlem olduğunu kaydetti.
Burada da ulusal işbirliği ve inovasyonun neleri ortaya çıkardığını görmüş olduk. Bilim tarihinin önemli noktalarından biri de ilk kez bir kara deliğin fotoğraflandığı gündür.