Gerçekten derin bir mevzu var burada arkadaşlar fakat en basit haliyle anlatmaya çalışacağım size. Öncelikle bu bilgilerin rivayetlere dayanarak ortaya çıktığını belirtmeliyim. İskambilin kelime anlamını falan araştırmanıza gerek yok Fransızca’dan dilimize geçen bir isimmiş sadece. 7. yüzyılda Çin’de ortaya çıkan bu zehri 13. yüzyılda İtalyan tüccar Marco Polo Avrupa’ya bırakıyor.
Marco Polo kısmı bambaşka bir konu onu başka bir yazımızda masaya yatıralım krallar. Şimdi algılama konusunda inanılmaz kolay fakat algoritma konusunda oldukça kompleks algoritmalar ortaya çıkarabileceğimiz şu kağıtlara gelelim. Matematiksel olarak yaklaşırsak 52 kağıt 52 haftayı temsil ediyor. Papaz, kız ve valeyi 11, 12, 13 olarak sayarsak kağıtların sayısal değerlerinin toplamı 364 yapıyor. Jokerler aynı kağıt olduğu için tek sayılıyor işte adam zorlamış 365 için beyler 7. yüzyıl yani kafa boş dert yok tasa yok.
Nasıl bulunduğu konusunda net bir bilgi yok fakat 14. yüzyılda Fransa’da günümüzdeki sembollerle oynandığı kanıtlanmış. Bu şekillerde aslında önemli mason sembolleri bulunuyor. Dokuz karttaki figürlerin yüzünü önden görürüz, üçünü yandan görürüz. Burada kırılmış “Yasa Çarkı” görülmektedir; anne karnındaki dokuz aylık dönemi ve kusursuz insanı üretmek için gerekli 3 ayı. Daha fazla tadımızı kaçırmadan konuyu değiştiriyorum.
Az önce dedim ya 14. yüzyılda Fransa’da oynanıyormuş, Fransızlar bu sembolleri halkların sınıflandırılması ile bağdaştırmış;
Kupa: Bir kalkanı andıran şekli ile asil sınıfı ile kiliseyi temsil ediyor.
Maça: Mızrağın ucunu andıran şekli ile orduyu temsil eder.
Karo: Ticari yani tüccar sınıfının deniz işletmelerinin eşkenar dörtgen kiremitlerinden esinlenerek orta sınıfı temsil eder.
Sinek: Yonca yaprağına benzeyen şekli ile köylüyü temsil eder.
Bugün briç, poker vb. oyunlarda kupanın en değerli, sineğin ise en değersiz kart olmasının nedeni bu sınıflamadır.
İskambil kağıtlarında papazlar da topluma mâl olan bazı kişilerle özdeşleştirilmiştir;
Kupa Papaz: Şarlman
Maça Papaz: Hz. Davud
Karo Papaz: Julius Sezar
Sinek Papaz: Büyük İskender
Karo Papazının Kolları Neden Kesiktir?
Bu sorunun cevabını merak eden muhteşem görsel zekaya sahip hafif manyak kardeşlerime selamlarımı bırakarak soruyu cevaplıyorum:
Herkes kılıcını falan tutarken karo papazının kolunun olmaması şu anda hepimizde merak uyandırdı, farkındayım. İskambil kağıtlarını bulan karo papazıdır, aynı zamanda ilk hileyi de yapandır. Hile yaparken yakalanmış ve kolu kesilmiştir ya da başka bir efsaneye göre tarihte karo papazının temsil ettiği kral, çok kumar oynadığı için kolları kesilmiştir. Bazı destelerde kolları vardır, bu olay ciddiyetini kaybetmiş salatalıksız cacığa dönmüştür.