Herkese merhaba. Yaklaşık bir buçuk yıldır bitiremediğim “Mistisizm Nedir?” yazımı ben de ne zaman paylaşırım bilmiyorum. Bunun üzerine “kabbala”yı yazıyorum, haklısınız bir tezatlık var ama daha önce tümdengelim metoduyla araştırmalar yapıyordum şimdi ise tümevarım metoduyla. Dönemsel olarak değişiyor metodlarım, kendi içsel dünyamla alakalı bir durum. Neyse, başlayalım:
Ben başlangıçta şunu söyleyeyim size, manyak olursunuz kafayı yersiniz bu yüzden içselleştirmemenizi tavsiye ederim. Genel kültür olarak kalsın. Kabala, başlı başına gizem dolu bir öğretidir. Kabala, yaratan ile sonlu evren arasındaki bağlantıyı tanımlamaya çalışan ezoterik yahudi öğretileridir. Ezoterik, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların yalnızca onları anlayabilecek yetenek ve bilgide olanlara, bir üstat tarafından inisiyasyon (erginlenme) yoluyla aktarıldığı bir öğreti sistemidir. -Bu noktada şunu belirteyim, kabala hakkında bu yazıdan daha fazlasını bilmemeniz bence sizin için daha yararlı olacaktır. Benim eski kız arkadaşım muhtemelen kabalistti. Tabii ben bunu bu kısa süreçte çözemedim şimdilerde daha da oturuyor kafamda bu konu.-
Kabala öğretisi, herhangi soyut bir şey ile uğraşmaz, sadece insanın nasıl yaratıldığı ve daha yüksek varoluş seviyelerinde nasıl faaliyette bulunduğu ile uğraşır. Bunlar şöyle düşünüyor; bu dünyayı anlamak için 5 duyumuzun da algılayamadığı gizli alemi keşfedebilecek bir araştırma aracına ihtiyacımız var. Yani, kabalistlerin kafayı bozduğu iki şey var; büyü ve şeytan..
Kabala hakkında bilinmeyen birçok sır var. Zaten bu sistem tamamen sırlar üzerine kurulu. Bu sırların tamamı Jerusalem Lodge’ın (Kudüs locasının) üç kabalisti tarafından ezberde tutuluyor. Kabalistlerden biri öldüğünde diğeri İsrail’in 70’ler Meclisinden (Sanhedrin) seçilen bir aday aynı bilgileri devralıyor.
Kabalistler, metafiziksel güçlerle şeytana ulaşmak istiyor çünkü şeytanın tüm sırrına öğrenmek istiyorlar. Kabala’nın vermeye çalıştığı eğitim metafiziğe dayalıdır yani büyü zart zurt hepsi var. Bunların dışında sürekli bilinçaltı mesaj vermeye çalışıyorlar bunun da sebebi ruhu saran manevi değerlerin dışarı çıkmasını sağlamaktır.
Kabalist olmak için de öncelikle adaylar, “Mason Üstad-ı Azamlar” tarafından dikkatle seçilir ve aday, ancak bir kademenin bilgilerini tam anlamıyla hazmedince diğer bir kademeye geçebilir. Bu taktiğe masonik dilde: “Uykulu gözlere ışığın yavaş yavaş verilmesi” denir.