Kahkaha Nasıl Değiştirilir?

Kahkaha Nasıl Değiştirilir?

Kahkaha Nasıl Değiştirilir? Günlük yaşantımızda birçok insanla karşılaşıyoruz. Arkadaşlarımızla, ailemizle konuşuyoruz, başkalarının konuşmalarını duyuyoruz. Daha genel olarak sesler duyuyoruz ve çevreyi görüyoruz.(Duymayan insanlar konuşamaz ve kahkaha atamaz. O seçilmiş kişileri ayrı tutuyorum. Eğer doğuştan değilse küçük bir ihtimalle konuşup kahkaha atarlar.) Çevreyle olan etkileşimimiz sebebiyle kahkahalarımızda farklılıklar gözlenir. Bir şeye gülerken çıkan sese biz bile şaşırabiliriz. Kahkaha atışımızı kontrol edebiliriz. İstediğimiz şekilde kahkaha atmamız mümkündür. Eğitimleri de var ayrıca. Bu psikolojik durum aslında görünüşü kadar basit bir olay değildir.

Kahkaha Atmak Bizi Nasıl Etkiler?

Kahkaha, faydalı olduğu için psikoloji alanında incelenmektedir. Biraz da ne gibi yararları var değinelim. Öncelikle koşu yapmak kadar enerji harcatan ve kandaki oksijen miktarını artıran bir durumdur. İnsanlara özgüven kazandırır, mutluluk duygusunu oluşturur. İnanılmaz gelebilir ancak bağışıklık sistemini güçlendirdiği söyleniyor. Bizi bu kadar etkiliyorsa bunu da bir bilim dalının incelemesi gerekir değil mi? Gelotoloji; insanların gülüşünü inceleyen, yakın zamanda oluşan bir bilim dalıdır. Yaşantımız boyunca sadece komik şeylere gülmüyoruz. Gıdıklanıldığında veya kendi isteğimizle de gülüyoruz. Gülmemiz için gereken şey öncelikle beynimizde değerlendirilir ve vücudun bazı bölgelerine uyarı gönderilir. Gülme olayı beynimizde diğer duygusal olaylardan daha fazla bir yere etki eder. Gülerken epiglottis kapağımız havayı yarım geçirecek şekilde kapanır ve vücudumuzda nefes alma isteği oluşur. Ve derin bir nefes alırız.

Kahkaha Nasıl Değiştirilir?

Kendimizce komik bir şeye gülmekle kendimizi zorlayarak gülmek arasında bir fark yoktur. Yapılan araştırmalar sonucunda bu iki olayın her ikisinde de vücudumuzda gerçekleşen olaylar aynıdır. Gülmek sağlıklı bir durum olduğu için gülme egzersizleri yaparsanız yararı olacaktır.(Gerçekten gülmek istemeseniz bile.) Kahkahalarımız doğuştan gelmiyor. Yeni doğan bebekler sesli gülemez. Ama kısa bir zaman içinde bunu öğrenirler ve çok kullanırlar genelde. 10 yaşından itibaren gülme sayımızda azalmalar görülür. Bu çocukluk evresinde gülmek öz güven kazandırdığı için güleriz. Ayrıca çok zeki olmadığımız için anlamsız şeyler komik gelebilir. Bu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bazı hastalıklar için kahkaha atmak bir tedavi yöntemidir. Güldürme tedavisinde kişiye komik gelen filmler, anılar, fıkralar kullanılabilir.

 

Kahkaha, yüksek sesle gülmek anlamına gelmektedir.

 

yardımcı kaynak