Proteinler Hakkında
Proteinlerin Yapısını Neler Bozar? Protein, aminoasitlerin ribozomda bir araya gelmesiyle oluşan makro moleküllerdir. Peki, proteinin kaç çeşidi vardır? Milyarlarca farklı protein vardır. Bu çeşitlilik aminoasitlerin sayısı, sırası ve diziliminden kaynaklıdır. Vücudumuzda düzenleyici, enerji verici ve yapıcı-onarıcı olarak görev alabilirler. Protein yapımızı oluşturduğu için enerji verici olarak karbonhidrat ve yağdan sonra kullanılır. Aç kalan bir insan öncelikle karbonhidratlarını kullanır. Eğer karbonhidrat bittikten sonra da açsa yağları kullanır. Yağların ikinci enerji verici olmasının sebebi az enerji sağladığı için değildir. Aksine yağlar en çok enerji veren organik besindir. Ancak vücudumuz için su çok önemli olduğunu biliyoruz. Karbonhidrat yıkımı için kullanılan suyun tam 3 katı yağlar için harcanır. Su yetersizliği olmaması için sistemimiz bu şekilde çalışmaktadır. Proteinlere sıra gelirse nasıl ilerleyecek kullanımımız peki? Öncelikle eşeysel proteinler ardından kas proteinlerimiz kullanılır, bitkisel hayata geçilir. Bunun sonrasında ise sinirsel proteinlerimiz yıkılır ve beyin ölümü gerçekleşir.
Protein değeri yüksek olan besinler de şunlardır: yoğurt, yumurta, tavuk, mercimek, bezelye, yer fıstığı, antep fıstığı, kabak çekirdeği, fıstık ezmesi, süt, balık, badem, yulaf, ay çekirdeği, brokoli, buğday, kırmızı et, peynir, fındık, kepek ekmeği, makarna.
Meyvelerin protein değerleri düşüktür ancak meyvelerden de alınması gerekir. Kendi arasında yüksek değerli olan meyveler de şunlardır: kivi, avokado, kayısı, muz, nar, portakal, dut, kiraz, çilek, karpuz.
Proteinlerin Yapısını Neler Bozar?
Proteinlerin yapısı üç boyutludur. Bozulmaları için zorlu şartlar gerekir. Örneğin düşük sıcaklık altında proteinler kullanılamaz ancak yapıları da bozulmaz. Proteinlerin kullanımı için uygun sıcaklık gerekir. Düşük sıcaklıktaki proteini oda sıcaklığına getirdiğimizde hala proteindir. Ancak yüksek sıcaklıktaki proteini uygun sıcaklığa getirsek de kullanılabilir hale gelemez. Yüksek sıcaklık proteinin yapısını bozar. Bu sebeple evde yapılan yoğurtlar yüksek sıcaklıkta çok bekletilirse proteini bozulur ve faydasını yitirir. Yoğurt için kaynadıktan hemen sonra ocağı kapatmalıyız ki yararlı bir şekilde kalsın. Aynı durumu et için de söyleyebiliriz. Eti fazla kızartırsanız tüm proteinini kullanılamaz hale getirirsiniz. Bu yüzden eti çiğ olmayacak şekilde ancak yanmadan pişirirseniz size iyi gelecektir.