Herkese merhaba. Size bu konudaki tecrübelerimi paylaşmak istedim. Başlayalım;
Öncelikle neden yüksek lisans (master) yapmak istediğinizi sorgulayın. Eğer formalite için askerlik uzatmak için böyle bir düşünce içine girmişseniz, bu sayfadan ayrılabilirsiniz çünkü bu konuda bazı özel üniversiteler size daha iyi yardımcı olabilirler.
Mesleğiniz hakkındaki bir konuda uzmanlaşmak veya akademisyen olmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu hayalin çok emek vererek gerçekleşebileceğini hatırlatarak bu yolda ilerlemek için gerekli olan bazı şeylerden bahsetmek istiyorum.
1) ALES Puanı
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanınız, sizden ilk istenecek belgelerden biri olacaktır. ALES’e lisans eğitiminiz bitmeden mutlaka birkaç kez girmenizi öneririm. Puanınız 5 yıl geçerli olduğu için bu konuda faydalı olacaktır. ALES soruları, genellikle eski “YGS” şimdiki “YKS” sorularının mantığına benzediği için gerçek sayısalcılar için sözel kısımda fark yaratmak gerekecek. En az 80 puan almanız sizin için iyi olacaktır.
2) Lisans Not Ortalaması
Lisans not ortalamanız ne kadar yüksek olursa size fayda saylayacaktır ancak buradaki puanınızın eksikliğini ALES ile kapatmanız mümkün. Lisans not ortalamanızın da en az 2,75/4 olmasını sağlamanız çoğu üniversite için yeterli olacaktır.
3) Mülakat
2020 Kasım ayında yazdığım için bu bölümde pandemi döneminden çok kısa bahsedeceğim. Pandemi döneminde bazı üniversiteler online mülakat, bazı üniversiteler yüz yüze mülakat yaptı ancak bazı üniversiteler de bu döneme özel mülakat yapmadılar ve mevcut puanlara göre yerleşim yaptılar.
Mülakat eğer yüz yüze ise giyiminize biraz dikkat etmeniz iyi olacaktır. Yazılı veya sözlü mülakatlarda tavsiyem, öncelikle kararlı olmanız ve neden orada olduğunuzu bilmeniz daha sonra ise yüksek lisans yapmak istediğiniz anabilim dalı dersleri hakkında temel bilgilere sahip olmanız olabilir. Bunun dışında sakin olun ve bence öylesine cevaplar vermeyin. Sallamayın yani 😀
4) Yabancı Dil Yeterliliği
YDS veya YÖKDİL puanlarınızın en az 70 olması size avantaj sağlayacaktır. Ancak bu sınavlar, ingilizce konuşma dilinizle veya yazma becerinizle pek ilgilenen sınavlar değil. Bu listedeki en zor aşama bence bu. Bazı yüksek lisans programları bu belgeyi istemiyor ancak akademik kariyer hedefliyorsanız mutlaka bu sınavlara girmeniz gerekli.
5) Referans Mektubu
Benim en anlamadığım şey bu. ODTU, Boğaziçi gibi üniversiteler genellikle en az 2 adet referans mektubu istiyor. Bu da çalıştığınız hocalardan almanız gereken bana göre çoğu formalite olan bir belge.
Şimdilik bunları yazabildim, sorularınızı yorumlarda veya iletişim bölümünde belirtebilirsiniz. Kendinize iyi bakın.