Giyotin Nasıl Bulundu?

Giyotin Nasıl Bulundu?

Giyotin Nasıl Bulundu? Dr. Joseph Ignace Guillotin (1738-1814) adlı malum şahsiyeti dünyaca ünlü yapan olay Fransız Devrimi’ydi. Ama ne gariptir ki yaklaşık 40.000 Fransız kafasının yere yuvarlanmasına neden olan makinenin mucidi o değildi. İlk Başlarda gerçek yaratıcısının adıyla “louisette” diye anılan giyotini aslında Antoine Louis adlı bir ordu cerrahı icat etmişti. Guillotin ise ölüm cezasına alenen karşıydı.

 

Franz Mesmer 1784’te hayvani cazibe teorisini yayınladığında Fransız halkı Mesmer’in vardığı sonuçlara o kadar içerlemişti ki Kral XVI. Louis, meseleyi soruşturması için Dr. Guillotin’in de dahil olduğu bir kurul oluşturmuştu. Guillotin, 1789’da, “Paris’te Yaşayan Yurttaşların Dilekçesi” başlıklı bir kitapçık yayınladıktan bir yıl sonra on kişiden oluşan Paris Ulusal Meclisi’ne (Assemblée Constituante) atandı. Guillotin, ölüm cezasıyla ilgili meclisteki bir tartışma sırasında, “Suçlu, kafası kesilerek idam edilmelidir. Bunun için kafayı acı vermeden kesen basit bir mekanizma kullanılmalıdır,” demişti. Guillotin’e göre idam gerekliyse en azından acısız olmalıydı. Guillotin’in insiyatifi, yeni bir “ölüm makinesi” için tekliflere ve sonraları “giyotin” diye anılan louisette’in icadına yol açtı.

 

Guillotin Giyotinle mi Öldürüldü?

Guillotin’in de bizzat adını taşıyan bu makineyle idam edildiğine dair yaygın bir yanlış kanı vardır. Bir ara tutuklanıp hapse atılmıştı ama kısa bir süre yattıktan sonra 1794’te tahliye edildi. 1790’ların başlarında Lyon’da idam edilen Dr. J.M.V. Guillotin ise tamamen farklı biriydi. Bizim Dr. Guillotin, siyaseti bıraktıktan sonra tıp mesleğine geri dönüp Paris Tıp Akademisi’nin kurucularından biri oldu. Guillotin ayrıca Edward Jenner’in iki asır boyunca milyonlarca hayat kurtaran aşılama teorisinin en güçlü destekçilerindendi.

 

Guillotin’in doğal sebeplerle 1814’teki ölümünün ardından, kötü şöhretli ölüm makinesinden rahatsız olan ailesi makinenin adının değiştirilmesi için Fransa hükümetine başvurdu. Makinenin adı değişmeyince kendi adlarını değiştirdiler. O günden sonra izlerini kaybettirip büyük ihtimalle huzurlu bir yaşam sürdüler. Öte yandan, giyotin 1977’ye kadar kullanılmaya devam etti ve son kurbanı tek bacaklı bir Tunuslu oldu.

 

Giyotin hakkındaki düşüncelerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

 

(İcat Çıkarma)

kaynak 2